Fra praktikant til produktionsleder
21. mar 2022
En ulykke tvang Jannick Møldrup tilbage på skolebænken og uddannelsen som byggekoordinator. Det blev held i uheld, for den 28-årige midtjyde føler, at han har fundet den rette vej karrieremæssigt. Han overvejer endda at videreuddanne sig.
Han tager imod ved porten til den enorme byggeplads i Revsing ved Vejen, og allerede på vej mod site office, der huser kontorer til de mange medarbejdere på pladsen, er han i fuld gang med at fortælle om den enorme omformerstation, der fra 2023 skal konvertere strøm fra vindmøller mellem jævnstrøm og vekselstrøm og være med til at transportere det mellem Danmark og England. Projektet hedder Viking Link og koster i omegnen af 13 mia. kroner.
Og der er ingen tvivl om, at 28-årige Jannick Møldrup er optaget af og begejstret over det, der siden januar 2021 har været hans arbejdsplads - eller i det første halve år faktisk hans praktiksted.
Fra ulykke til uddannelse
For Jannick Møldrup er nyuddannet byggekoordinator fra Erhvervsakademi Midtvest. En uddannelse, som han blev tvunget i gang med efter en ulykke:
"Jeg var uddannet smed, men kunne efter nogle år godt mærke, at det var hårdt for kroppen. Så jeg har nok altid været klar over, at det ikke var det fag, jeg skulle blive i," fortæller han og erkender, at det med skole aldrig har været lystbetonet.
"Jeg har egentlig altid været dygtig i skolen, men jeg har aldrig synes det var særlig sjovt, så tanken om at skulle på skolebænken igen, var ikke helt vildt tillokkende," siger han med et smil.
"Uddannelsen er tydeligvis henvendt til voksne på den måde, at det er frihed under ansvar: Hvis du vil, kan du lære en masse og blive dygtig. Det er en fed måde at gøre tingene på."
- Jannick Møldrup, produktionsleder MT Højgaard
Men følgevirkningerne fra ulykken gjorde, at Jannick Møldrup ikke længere kunne fortsætte jobbet som smed. Og så læste han om uddannelse som byggekoordinator.
"Det var overskueligt med en uddannelse, der kun varede to år. Og så kunne jeg blive i byggebranchen men i et job, der ikke er så fysisk,"siger han.
Perfekt åbning til lederjobs i byggebranchen
Det viste sig, at uddannelsen for Jannick Møldrup blev den perfekte åbning til lederjobs i byggebranchen, hvor han i januar 2021 kom i praktik på Viking Link hos MT Højgaard, der har råhusentreprisen. Han startede i beton/råhus-afdelingen og var produktionsleder for betondelen.
"Da jeg startede min praktik, var det primært fundamenter, pony walls og gulve, jeg var med til at støbe. Jeg var ansvarlig for kvalitetssikring på det hele af dette, og når det er en byggeplads med knap 20.000 kvm. gulv - med tilhørende fundamenter og 22 meter høje insitu-støbte betonvægge, er der rigeligt at se til," siger han smilende.
I forbindelse med praktikken blev Jannick også blandt andet sendt til Letland for at lave kontrol af en underleverandør.
"Så hvis man har mod på det, kan uddannelsen også åbne døren til international praktik og jobs med udstationering," siger han.
"Vores undervisere var erfarne og kompetente folk fra byggebranchen, som selv havde være ude på pladserne eller i direktørstolen, så man kunne hente en masse værdifuld viden fra dem."
- Jannick Møldrup, produktionsleder MT Højgaard
Efter endt uddannelse i juni 2021 blev han ansat som produktionsleder. Med baggrund som smed har han blandt andet stået for montage og bestillinger af stålet på Viking Link, sammen med sin kollega Lone Nejlund, som er projektleder.
"Jeg holder tingene i gang og planlægger, så de ting, folkene ude på pladsen har brug for, er klar til dem. Laver bestillinger, gennemgår tilsynsnoter og andre administrative opgaver," fortæller han og tilføjer, at uddannelsen var det helt rigtige for ham.
Byggekoordinator er for dig, der vil lære noget
"Det med at studere var slet ikke så slemt. Uddannelsen er tydeligvis henvendt til voksne på den måde, at det er frihed under ansvar: Hvis du vil, kan du lære en masse og blive dygtig, hvis du ikke gider gøre en indsats, kan du ikke følge med. Det er en fed måde at gøre tingene på," siger han.
Klassen var et miks mellem unge direkte fra ungdomsuddannelser og folk, der havde været i job.
"Der var en god dynamik mellem os, for vi ville virkelig noget med uddannelsen. Og vores undervisere var erfarne og kompetente folk fra byggebranchen, som selv havde være ude på pladserne eller i direktørstolen, så man kunne hente en masse værdifuld viden fra dem," fortæller Jannick Møldrup, der har fået så meget mod på at studere, at han overvejer med tiden at ville videreuddanne sig.
"Jeg kunne godt tænke mig at få endnu mere viden; jeg har opdaget, hvor værdifuldt det er. Så jeg tænker, at jeg måske godt kunne tænke mig at læse videre, måske til ingeniør på et tidspunkt. Men lige nu vil jeg gerne have nogle års erfaring her hos MT Højgaard, så jeg måske på et tidspunkt kan blive projektleder," siger han.
Bliv byggekoordinator
På den 2-årige erhvervsakademiuddannelse som byggekoordinator lærer de studerende at optimere byggeprocessen gennem trimmet byggeri og bedre kommunikation. Uddannelsen kan give job som fx byggeleder, projektleder eller konsulent.