Man behøver ikke at være supernørd

05. mar 2020

22-årige Dan Toft afsluttede datamatikeruddannelsen i januar 2019 og arbejder i dag som it-konsulent i en mindre virksomhed. I artiklen her fortæller han om, hvad uddannelsen har givet ham, og hvordan overgangen til jobmarkedet har været.

Studerende på datamatiker uddannelsen
Dan Toft fortæller om sin vej til sit nuværende job som it-konsulent hos Evobis

Fingrene i maskinen

Dan har altid godt kunnet lide at have fingrene dybt nede i computerne, at vende, dreje og skille dem ad for derved at forstå, hvordan de virker og er bygget op.

Derfor var han heller ikke i tvivl om, at der skulle stå computer og it på uddannelsesskemaet:

”Jeg valgte datamatikeruddannelsen på Erhvervsakademi MidtVest, fordi den er meget praksisnær. Man får lov til at prøve tingene i stedet for bare at tale teoretisk om dem, og det tiltalte mig meget. Og så er der masser af jobmuligheder i branchen, ligegyldigt om man udelukkende vil sidde med kodning, eller hvis man som mig også gerne vil tale med mennesker og for eksempel have kundekontakt”, fortæller Dan.

"Jeg havde frygtet at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet ville være langt sværere, men vi er altså godt med som færdiguddannede”

- Dan Toft, it-konsulent, Evobis

Værdi i arbejdet

Dan gik direkte i arbejde efter endt uddannelse, da han fik tilbudt en stilling i den virksomhed, han tog sin praktik i. I dag arbejder Dan i It-konsulentvirksomheden Evobis i Birk, hvor hans arbejdsdag er delt mellem kodning og så kontakt til virksomheder i forhold til procesoptimering i Sharepoint. 

”Det er fedt at mærke i mit arbejde, at det, jeg laver, gør en forskel og skaber en værdi for andre. Jeg havde frygtet at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet ville være langt sværere, men vi er altså godt med som færdiguddannede”, siger Dan.

”Man behøver ikke at være supernørd for at blive datamatiker, men man skal være nysgerrig og interesseret i teknikken og i at finde ud af, hvordan tingene virker”

- Dan Toft, it-konsulent, Evobis 

Tvivl og glæder ved studiet

Da Dan skulle til at begynde på datamatiker-uddannelsen var forventningens glæde iblandet stænk af frygt for, at der ville være hovedvægt på matematik og hovedregning, og at studiemiljøet måske ville være en tand for introvert for hans temperament.

”Jeg har aldrig været særlig god til hovedregning, men det var heller ikke nødvendigt at kunne regne tallene, så længe man bare forstår formlerne. Og på studiet oplevede jeg, at der var plads til alle, både dem der var meget introverte, og dem der gerne ville med i fredagsbar", forklarer Dan.

"Underviserne er professionelle og supergode til deres stof. Det bedste på studiet var, at jeg fandt andre, der gik ligeså meget op i det, jeg interesserede mig for. Faktisk var det sådan, at når vi fik en arbejdsopgave, så gik der efterhånden sport i, hvem der kunne komme op med den bedste løsning. Sådan noget motiverer virkelig en. Og stillede man underviserne et spørgsmål, de ikke lige kunne svare på, så kom de stolte næste dag, når de nu havde svaret parat”, fortæller Dan med et skævt smil.

Dan ser sig selv også i fremtiden med fingrene begravet i computerne.

”Man behøver ikke at være supernørd for at blive datamatiker, men man skal være nysgerrig og interesseret i teknikken og i at finde ud af, hvordan tingene virker”.

Han tager afsked, og så er han ellers fluks i gang med en samtale med en kollega om et særligt udfordrende it-spørgsmål. 

 

Bliv datamatiker

På den 2,5-årige uddannelse til datamatiker arbejder de studerende med programmering, systemudvikling eller IT-teknisk problemløsning. De bliver dygtige til både den tekniske udvikling og det tætte samarbejde med kunder og kollegaer.

Læs mere