Alt afhængig af din funktionsnedsættelse, er der forskellige ting du kan søge, læs mere herunder
Er du måske ordblind?
Hvis du har mistanke om, at du er ordblind, skal du sammen med SPS-vejlederen søge om en test for dysleksi.
Ordblinde kan ofte nikke genkendende til en eller flere af sætningerne herunder:
Svært at læse ord, man ikke kender i forvejen
Svært at læse i lang tid, bliver hurtigt træt og mister koncentrationen
Vanskeligt ved at huske det, man læser
Svært ved at lære nye fagudtryk
Svært at stave, specielt nye ukendte ord
Fejl på endelser og tider
Svært at huske staveregler
Viser testen, at du er ordblind, skal du sammen med en læse-skrivevejleder finde ud af, hvilke hjælpemidler, der er de rette for dig.
Af hjælpemidler, der kan tildeles, kan nævnes: oplæsnings- og staveprogrammer, adgang til NOTA, støttetimer ved læse-skrivevejleder mm.
Testet ordblind tidligere?
Er du testet ordblind tidligere i forbindelse med ungdomsuddannelse eller andet, skal du sammen med SPS-vejlederen søge efter en "udredning af støttebehov" hos en læse-skrivevejleder.
En udredning betyder, at der på baggrund af din tidligere ordblindetest skal søges de rette hjælpemidler hjem, som kan hjælpe dig bedst gennem studiet.
Selve udredningen foregår med læse-skrivevejlederen.
Af hjælpemidler, der kan tildeles, kan nævnes: oplæsnings- og staveprogrammer, adgang til NOTA, støttetimer ved læse-skrivevejleder mm.
Bevægelseshæmmet
At være bevægelseshæmmet kan være, at du i hverdagen oplever store smerter efter eksempelvis en arbejdsskade eller nedslidning. Du kan også have medfødte handicaps, være kørestolsbruger eller have andet, der gør, at du, for at kunne komme igennem studiedagen, har behov for eksempelvis ergonomiske hjælpemidler eller praktisk hjælp.
Psykisk funktionsnedsættelse
Psykiske funktionsnedsættelser dækker over blandt andet ADHD, ADD, borderline, angst, autisme, OCD, depression m.fl.
Det kan være svært at overskue sin hverdag, tilrettelægge opgaver og strukturere sin tid, hvis man har en psykisk funktionsnedsættelse.
En støtte gennem studiet kunne være faglige eller personlige støttetimer.
Støttetimer ved faglig støttelærer: En underviser fra uddannelsesstedet har særlig fokus på at styrke og understøtte den studerendes faglige overblik og hjælpe til strategier og struktur, der kan give et bedre overblik over studietiden og studiet som helhed.
Støttementor: Støtten gives af en person udefra, som ikke har tilknytning til institutionen.
Støttepersonen har regelmæssig kontakt med den studerende og yder praktisk støtte på uddannelsen og hjælp til planlægning.
Hørehandicap
Er du hørehæmmet er der mulighed for at søge efter tolke-timer, sekretærhjælp i forbindelse med undervisningen, studiestøttetimer m.fl.
Synshandicap
Er man synshandicappet i form af svagsynet, stærkt svagsynet, blind m.fl. er det muligt at søge efter hjælpemidler og støtte i form af sekretærhjælp på uddannelsen, IT-startpakke med hjælpemidler m.fl.
Kronisk eller alvorlig sygdom
Hvis du har en kronisk eller alvorlig sygdom, som giver indlæringsmæssige vanskeligheder, for eksempel vanskeligheder med at koncentrere dig eller udfordringer med at huske eller prioritere i pensum er det muligt at søge specialpædagogisk støtte i form af støttetimer, hjælpemidler og instruktion til hjælpemidlerne og sekretærhjælp.