Forskningens Døgn sætter fokus på AI og natur

Forskningens Døgn 2024: Det gode liv - mennesket mellem AI og natur

Arrangementet blev holdt d. 24. apr 2024

Forskningens Døgn på EAMV sætter fokus på AI og natur - og hvordan det gode liv ser ud mellem de to.

Sammen udgør bæredygtighed og AI en stærk kombination, der kan alt fra at bidrage til reduktion af CO2-udledninger, optimere forbrugsvaner og skabe mere effektive energisystemer til at inspirere og generere løsninger i forhold til fx biodiversitet og klimaudfordringer.

På forskningens døgn byder vi velkommen til oplægsholdere med vidt forskellige perspektiver på AI og bæredygtighed, så vi kan blive klogere på, hvad det vil sige at leve det gode liv mellem AI og natur.

Til forskningens døgn får du mulighed for at lære, netværke og blive inspireret til at bruge AI og bæredygtighed i din hverdag – både personligt og professionelt.

Læs mere om oplægsholderne nederst.

Kærlig hilsen ChatGPT (og menneskelig støtteperson)

Program i Herning

08.00

Kaffebaren åbner ved auditoriet

08.40

Velkomst ved rektor Henriette Slebsager & moderator Bert Meijers, Bæredygtig Herning

08.45

Mads Scott-Fordsman Christensen, PhD, AU - Udnyttelse af datadrevne systemer til realtids-visualisering af bæredygtig ydeevne

09.15

Morten Dige, lektor, AU - Hvad gør et liv godt? Det afhænger af den eller det, der lever.

09.45 Pause

10.00

Carmen Garcia Sanchez*, forsker, KADK, KU Nature Connectedness - Spatial designs' impact on health and well-being

10.30

Elise Sydendal, aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse - Det gode liv gennem grøn omstilling

11.00

Claus Andreas Gram Foss Rosenstand, lektor, AAU - Vi må kultivere vores Forestillingskraft, men hvordan gør vi det?

11.30

Spørgsmål fra salen

12.00 Frokost

13:00

Samtalesalon for de studerende

 

Grundet et begrænset antal pladser, er det først-til-mølle-princippet, der gælder.

 

*Oplægget foregår på engelsk

 

 

Program i Holstebro

08.00

Kaffebaren åbner ved S51

08.40

Velkomst ved konstitueret videnchef Simon Lind Fischer & moderator Sarah Lund, Klimatorium

08.45

Jakob Nørlem, forsker, AAU - Organisation, ledelse og livsvenligt tilstedevær med plads til liv og natur

09.15

Marcus Malmkvist, aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse - Det gode liv gennem grøn omstilling

09:45 Pause

10.00

Euan Lindsay*, professor, AAU - How AI can affect student life

10.30

Morten D. D. Hansen, biolog - AI - at få adgang til et sprog

11.00

Kirsten Bonde Sørensen, docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Lad os skabe en medskaberrevolution

11.30

Spørgsmål fra salen

12:00 Frokost

13:00

Samtalesalon for de studerende

 

Grundet et begrænset antal pladser, er det først-til-mølle-princippet, der gælder.

 

*Oplægget foregår på engelsk

 

Læs mere om oplæggene her

Udnyttelse af datadrevne systemer til realtids-visualisering af bæredygtig ydeevne

Præsentationen vil diskutere avancerede datadrevne systemer til forbedring, måling og visualisering af bæredygtige præstationsdata i realtid, primært med fokus på Co2 udledninger på tværs af forskellige virksomhedssektorer og domæner.

Akademisk møder praksisk

Præsentationen vil kombinere akademisk udfoldelse med praktisk viden, baseret på indsigter fra oplægsholderens eget ph.d.-projekt og akademiske rejse, kombineret med flere års erfaring indenfor digitalisering, softwareudvikling, prototyper og teknologiske udviklingsprojekter.

Metodiske tilgange

Præsentationen vil også diskutere kvalitative forskningsmetoder, herunder Design Science Research, interviews og feltarbejde, som anvendes til at indsamle data og evaluere effektiviteten af datadrevne systemer til forbedring af virksomheders bæredygtige præstationer. 

Hvad gør et liv godt for den, hvis liv det er?

Svaret afhænger i første omgang af, om vedkommende f.eks. er en mus, et menneske eller en kunstig intelligens. Jeg vil fokusere på det gode liv for "sådan nogle som os".

Her kan spørgsmålet i anden omgang lægge op til to typer af svar. Du kan på den ene side være optaget af, hvad du får ud af dit liv, dvs. indholdet af det: kvaliteten af dine oplevelser, selve dit livs længde osv.

På den anden side kan du være optaget af, hvordan du lever dit liv, dvs. hvordan du forholder dig til dit liv og dets tilskikkelser: med engagement eller ligegyldighed, med integritet eller opportunisme osv.

Spatial designs' impact on health and well-being

We spend up to 93% of our time indoors. The benefits of daily exposure to nature for human health and well-being are many. However, our built environment and lifestyles are leading us to an increasing alienation from nature.

In this presentation you will learn how architectural spatial design can improve our health and well-being by enhancing our experience of connection with Nature.

You will learn about how some modern domestic buildings in Denmark from the 1950´s provide exemplary sensory experiences of nature connectedness, sometimes without direct visual contact with the natural setting.

 

Vi må kultivere vores Forestillingskraft, men hvordan gør vi det?

Dødelig intelligens udvikler sig langsomt, og den kan ikke kopieres. Modsat udvikler kunstig intelligens sig med eksponentiel hastighed, og den er principiel udødelig, idet den kan kopieres. Derfor er der ikke noget alternativ til, at vi som mennesker udvikler os sammen med (co-evolutionært) AI. Udviklingen går så stærkt, at hvis vi venter på denne fremtid, så er det for sent at forholde os til, hvordan vi gerne vil leve samme med AI. Og derfor må vi udvikle etik, regulering og normer for det gode liv, ud fra noget vi forestiller os. Vi må kultivere vores Forestillingskraft; men hvordan gør vi det?

Det gode liv gennem grøn omstilling

Bevægelsen arbejder for retfærdige strukturelle ændringer, der kan bringe samfundets aktiviteter inden for de planetære grænser.

Aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse søger derfor at lægge pres på magthavere såsom politikere og erhvervsliv, samtidig med at de ønsker at skabe en dialog i befolkningen om, hvad det gode liv egentlig indebærer.

Er det nødvendigvis den store bil, der skaber lykke, eller handler det mere om mobilitet og altså at kunne komme nemt fra A til B? Giver et animalsk landbrug og en kost med kød os glæde og sundhed, eller bør vi i stedet fokusere på at dyrke og nyde lækre plantebaserede fødevarer? Er løsningen på mentale sundhedskriser med angst, stress og depression flere penge, eller handler det om mindre arbejde, mere tid med vores nærmeste og bedre adgang til en trivende natur?

Disse spørgsmål stilles af Den Grønne Ungdomsbevægelse til politikerne, da de er overbeviste om, at man gennem den grønne omstilling kan leve bedre liv. Med denne strategi er håbet, at Den Grønne Ungdomsbevægelse kan løse både de sociale og økologiske kriser, samfundet står i, på samme tid.

Liv og Natur i et accellerende samfund. 

Dette oplæg tager sit udgangspunkt i den samfunds- og globale krise, som mange af os oplever. Oplægget ser på organisation, ledelse og livsvenligt tilstedevær, hvor natur og liv får mere plads. 

Det er ikke et quick fix, men måske en reorientering i verden og det at tage hinanden og helheden seriøst. 

How AI can affect Student Life

On one level part of what is driving all this change is that our existing models aren’t sustainable – they’ve been scaled up from a very labour intensive master/apprentice model and they no longer work at the scale that we need them to work at.

AI - at få adgang til et sprog

I gamle dage skulle man lære et helt bibliotek udenad, hvis man ville sætte navn på alle de arter, man møder i naturen. I dag gør telefonen det - fortæller, at du kigger på en glente, en rødpelset jordbi eller en tyndakset gøgeurt. I forhold til naturkendskab er AI en gave til befolkningen, og folk har i dén grad taget imod det. Hør meget mere om, hvordan AI kan gøre dig klogere og gladere på Danmarks natur. 

 

Lad os skabe en medierevolution

I en verden fyldt med klimatrusler, trivselskriser og en passiviserende bekymringsindustri, hungrer vi efter mere handling, mere håb og flere forestillinger om lysere fremtider – lad os skabe det.

Vi har brug for flere fælles forestillinger om lyse fremtider. Vi skal ikke være jubeloptimister, men omvendt skal vi ikke lade os passivisere af dystopiske fremstillinger af fremtiden.

Foredraget præsenterer 'Life centered design' og '4 foki mindsettet', der rummer en 'ny' betydning af kreativitet – livskreativitet. Vi er aktive skabere af vores virkeligheder, og vi har mulighed for at ændre og 'reframe' bekymringsangst til superpowers.

Vores forestillingskraft styrker hjernen til at skabe mere empati, hurtigere forandring og forestillinger, ikke kun om frygtsomme, men også om vilde og ønskværdige fremtider.

Foredraget præsenterer konkrete eksempler på, hvordan vi bliver bevidste skabere i vores liv og bevidste medskabere i andres liv, i vores organisationer og i verden.