El-installatør: Så bliver det ikke ret meget bedre

05. sep 2022

45-årige Jim Brorsbøl Kvist Andersen tog efter en arbejdsskade uddannelsen som El-installatør hos Erhvervsakademi MidtVest. I dag er han fagligt ansvarlig for alt el på Gødstrup Sygehus og nyder sit alsidige job med vidt forskellige opgaver hver dag.

Mand går mod kameraet i en lys og hvid gang
Jim Brorsbøl sprang ud i den 2-årige uddannelse til el-installatør. Et valg der førte ham til det helt perfekte job.

Sygehuset i Gødstrup optager cirka 2,5 megawatt effekt, og der er 145.000 kvadratmeter bygning under tag. Alt sammen er Jim Brorsbøl Kvist Andersens ansvar. Han er fagligt ansvarlig for alt el og -installationer på det nye supersygehus – et job han ikke lige havde forestillet sig at bestride for bare få år siden. Men som han smiler stolt, når han fortæller om:

- Det bliver da ikke ret meget bedre, ler han, mens han viser vej til sit kontor, hvor Erhvervsakademi MidtVest har sat ham stævne. Jim Brorsbøl Kvist Andersen er tidligere studerende på erhvervsakademiet, hvor han i 2021 blev færdig som el-installatør.

Arbejdsskade blev vejen tilbage til studielivet

Vejen fra at være almindelig elektriker til at være fagansvarlig på et kæmpe sygehus gik over en del forskellige jobs i de unge år, en arbejdsskade og en sygemelding, før Jim Brorsbøl Kvist Andersen, da han var i begyndelsen af 40’erne, besluttede at sadle om.

- Jeg kunne ikke længere holde til jobbet, så jeg skulle væk fra gulvet. Men da jeg gerne ville blive i faget, var uddannelsen som el-installatør oplagt – og da jeg bor lidt uden for Videbæk, var det ligeledes helt oplagt at tage den i Herning, fortæller han og erkender, at han var en smule nervøs ved tanken om at skulle på skolebænken igen.

- Det virkede som noget af en mundfuld, men jeg var i dialog med skolen, og de var fortrøstningsfulde. Og det er da også gået fint, siger han og fortæller, at han nød skolens åbne miljø og at undervisningen kun indimellem var klassisk katederundervisning.

- Det gjorde det spiseligt, selvom der var meget teori. Men man skal forstå, at uddannelse kræver noget af en; man skal kunne noget matematik og engelsk, og man skal forvente, at det er fuldtid – og lidt til med lektier og gruppearbejde. Men til gengæld har man den fordel, når man studerer i min alder, at man har en del faglig erfaring at trække på, siger han med et smil.

Fagligt har jeg det hele i jobbet her og kan arbejde på alle hylder. Lige fra at deltage, når der skal laves nye udbud og til højspænding. Det er bredden, der gør det så fedt.

Jim Brorsbøl, el-installatør

Fælles motivation

For Jim Brorsbøl Kvist Andersen bød studietiden på Corona-hjemsendelser, men ikke desto mindre synes han, at også det sociale miljø på skolen fungerede godt – selvom de studerende er meget forskellige både i forhold til alder og baggrund.

- Vi havde et fælles fagligt udgangspunkt og en fælles motivation, som gav os et ganske fint socialt fællesskab, hvor alle bød ind.

Det var også studietiden, der bød på muligheden for en praktikplads, som skulle blive vejen til jobbet på sygehuset.

Fra praktikant til team koordinator

- Det var faktisk folk fra sygehuset, der kontaktede skolen, fordi de manglede folk til ”commissioning” – altså eftersyn af de ting, der var blevet leveret til byggeriet. Jeg troede egentlig, jeg skulle arbejde med højspænding og forsyning, men blev alligevel lidt tricket af muligheden, fortæller Jim Brorsbøl Kvist Andersen, der søgte pladsen og sammen med en studiekammerat begyndte i praktik. Ret hurtigt synes han, det var spændende at kombinere commissioning med det medicinske område, og endte med at skrive om det til sin afsluttende opgave.

- Og så blev jeg tilbudt at hjælpe færdigt på sygehuset i en midlertidig stilling, hvorefter de bad mig holde øje med et stillingsopslag, og da det kom, søgte jeg og var så heldig at få jobbet, siger Jim Brorsbøl Kvist Andersen, der således kan kalde sig selv koordinator for el-teamet, fagligt ansvarlig for el og autoriseret elektriker på sygehuset i Gødstrup.

- Fagligt har jeg det hele i jobbet her og kan arbejde på alle hylder. Lige fra at deltage, når der skal laves nye udbud og til højspænding. Det er bredden, der gør det så fedt. Så bliver det ikke ret meget bedre, smiler han.

 

Bliv el-installatør

På den 2-årige uddannelse til el-installatør får de studerende den lovpligtige autorisation og kan dermed gå ud og få ansvar i entrepriser, blive projektleder, rådgiver og teknisk ansvarlig eller starte din egen virksomhed.

Læs mere